f l
^

Yoga in Utrecht

Yoga is intussen een bekend begrip geworden. Bijna iedereen heeft een idee bij yoga-oefeningen.

Waar staat yoga voor?

Yoga gaat om het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, spanning en ontspanning, enz), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

  • Je leert je aandacht verleggen van buiten naar binnen.
  • Door met aandacht je lichaam te voelen, vergroot je het innerlijke bewustzijn.
  • Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals bijv. stress en vermoeidheid eerder herkennen.
  • Je wordt je bewust van de reactie van je innerlijk op je omgeving.

Wat doet flow & structuur met yoga?

Flow & structuur biedt een cursus aan in Utrecht die een variant is op yoga. De cursus heeft wel dezelfde doelstellingen als hierboven genoemd, maar werkt met een andere vorm. De oefeningen (asana’s) van yoga worden niet op de manier die je kent van yoga toegepast. Je herkent in flowing (de variant van flow & structuur op yoga) de meditatie en aandacht voor je lichaam en haar signalen. Daarnaast ervaar je meer dynamiek in de manier van bewegen. Er wordt meer gebruik gemaakt van muziek en bewegingsimprovisatie in plaats van meer statische poses. De inspanning, dynamiek en muziek kunnen je helpen makkelijker te ontspannen en “uit je hoofd” te komen.

Er leiden meer wegen naar Rome en het gaat erom dat je de weg kiest die bij jou persoonlijk past.

Wat gebeurt er in Flowing?

In  flowing wordt gebruikt gemaakt van ontspanningsoefeningen, visualisatie, meditatie en bewegingsimprovisatie.

  • Bij binnenkomst starten we rustig om even te ‘landen’. We beginnen liggend op de grond en doen bijvoorbeeld een bodyscan waarbij alle afzonderlijke lichaamsdelen aandacht krijgen. Dit haalt je “uit je hoofd” en brengt de aandacht naar je lichaam.
  • In het volgende gedeelte van de cursus ga je wat meer inspanning leveren. Alleen, met de groep en in tweetallen krijg je oefeningen op muziek. Door met lopen, beweging of met elkaar bezig te zijn, is je aandacht bijna automatisch in het hier en nu.
  • Het laatste gedeelte van Flowing staat weer in het teken van ontspanning. De inspanning werkt nog door in je lichaam en dit maakt dat je makkelijker volledig kan ontspannen. Ook is er aandacht voor wat je ervaart in je lijf en dat dit er allemaal mag zijn.

Enthousiast geraakt en zin om een vast moment te nemen waarin je lekker ontspant en energie opdoet? Lees hier meer over de cursus flowing en hoe je je kan aanmelden.