f l
^

Voorbeelden van oefeningen in de workshops

Voorbeelden van oefeningen in de Workshops

“Een oefening die ik mooi vond is de volgende:
 We werden gevraagd in tweetallen tegenover elkaar te staan. De één was ontvanger en de ander ‘actor/gever’. De ontvanger moest achtereenvolgens in het hoofd “gaan zitten”, in de borst/hart en in het centrum (buik). De actor moest een impuls geven, een klein duwtje tegen de schouder van de ontvanger – dit steeds opnieuw in elke fase van zijn: hoofd, borst/hart en centrum/buik.
Zowel ik als de ander ervoeren grote verschillen. Toen ik ontvanger was raakte ik flink uit balans bij het duwtje tegen mijn schouder op het moment dat ik ‘in mijn hoofd zat’, bij het aandacht richten op mijn centrum/buik stond ik juist heel krachtig en werd ik niet makkelijk uit balans gebracht. Ik merkte dat ik mijn ademhaling gebruikte om me te concentreren op de 3 fases van hoofd, hart, centrum. Bij concentratie op mijn hoofd zat mijn ademhaling hoog, bij concentratie op mijn hart zat mijn ademhaling “breed” in mijn middenrif en bij concentratie op mijn centrum zat mijn ademhaling laag in mijn buik.
Het was mooi om die verschillen te ervaren. Bij de ander zag ik in de drie fases de blik veranderen van scherp, naar dromerig, naar ‘aanwezig’. In de praktijk heb ik deze inzichten terug kunnen halen en heb ik gemerkt dat ik mijn lichaam bewust kan gebruiken om op een positieve manier invloed uit te oefenen op mijzelf en mijn omgeving.”

“Een oefening die me erg goed bij is gebleven van de workshop ging over leiden en volgen. We werden gevraagd contact te maken met elkaars handen. Één iemand begon toen met leiden en zorgde ervoor dat de ander mee bewoog. De ander liet dit gebeuren en probeerde de controle los te laten. De rollen werden na verloop van tijd omgedraaid en tot slot bewogen we door de ruimte met de handen tegen elkaar zonder dat er echt duidelijk één iemand was die de richting aangaf. Ik merkt dat het de ene rol me makkelijker afging dan de ander. Dit zie ik in het dagelijks leven ook op die manier terug. Door dit zo op deze manier te ervaren, werd het me erg duidelijk. Ik vond het helpend om hiermee te blijven oefenen en te onderzoeken wanneer het wel meer lukt om de controle los te laten.”

“De oefeningen die we deden zijn niet zo goed uit te leggen. Je moet het echt ervaren! Toch een poging: Het thema van de oefening was ruimte innemen. Puck vroeg ons om je bewust te zijn van de ruimte om je heen. Ik ging de ruimte om me heen verkennen en erin bewegen. Ik vond mijzelf na een tijdje alleen terug op een kleine vierkante meter. Ik nam erg weinig ruimte in en vond dit ook moeilijk om te doen. Ik was ook erg bezig met anderen en of ik hen niet in de weg zat. Puck haalde me uit deze vierkante meter en vroeg me meer ruimte in te nemen. Ik voelde me erg kwetsbaar en moest echt een drempel over. Het voelde alleen uiteindelijk zo bevrijdend. Ik mag ruimte innemen! En ik zit daar helemaal niemand mee in de weg. Het is voor mijzelf en voor anderen juist fijn om mezelf zo kleurrijk te laten zien. Ik herkende dit achteraf erg in de dagelijkse praktijk en ik denk nog vaak aan dit beeld terug. Het helpt me om mezelf meer te laten zien.”

 

Lees hier recensies van anderen die een workshop hebben gevolgd bij flow en structuur.