f l
^

Last van decemberstress? Zo houd je het hoofd koel (publicatie Intermediar)

 

Last van decemberstress? Zo houd je het hoofd koel

door Sanne van Baar geschreven voor de Intermediar 07-12-2013 naar aanleiding van een interview met mij.

Blijf jij de eindejaarstargets, vakantiekrachten en de kerstrollade de baas dit jaar? Met deze zes tips in ieder geval wel.

Voor jou is december geen tijd van achterstallige klusjes wegwerken en langetermijnstrategieën bepalen. Decemberdeadlines, eindejaarstargets, vakantiekrachten en het kerstgeregel slokken je op.

Zorgen dat je blijft drijven? Dan wordt het managen van tijd en verwachtingen vanaf nu jouw hoofddoel. Samen met Puck, arbeids- en organisatiepsycholoog en stresscoach zetten we zes tips op een rij.

Werk efficiënt

Weten doe je het al een jaar, maar nu voel je ‘m pas echt: het jaarlijkse target. Of dat eindejaarsrapport dat nu echt, écht de deur uit moet. Je hebt nu nog maar een paar weken voor de eindsprint. Een goed moment voor een stoomcursus timemanagement:

  1. Maak keuzes. Een open deur, ja. Maar doe je het ook op het moment suprême? Maak de volgende vragen vanaf nu het allerbelangrijkste in je werk: is het urgent, en is het belangrijk? Oftewel: draagt het iets bij aan het behalen van je doel? Een ontkennend of twijfelend antwoord zegt genoeg.
  2. Stel doelen. Maak elke ochtend een to do lijst en vraag je bij elke taak af: is het urgent of belangrijk? Maar, zegt Puck, houd dat lijstje wel realistisch. ‘Hoeveel je ook te doen hebt, te krap plannen werkt averechts. Dan heb je alleen maar het gevoel dat je nóg meer moet doen omdat je lijstje niet afkomt. Hou dus ruimte voor onverwachte zaken.’
  3. Ga effectief om met verstoringen als telefoontjes, mailtjes en vragende collega’s. Cluster die zaken: stop alle telefoontjes in een uur, geef jezelf twee e-mailmomenten per dag en richt al je verdere aandacht op urgente of belangrijke werkzaamheden. Stel je collega’s ervan op de hoogte dat je even niet gestoord wilt worden en je mail minder leest. Geef ze wél een moment waarop je beschikbaar bent voor vragen.

Wees kritisch

Natuurlijk wil je best wat werk overnemen van je collega die op vakantie gaat; dat doet hij of zij waarschijnlijk ook voor jou. Bij een goede werkoverdracht is een goede start erg belangrijk, maar die wordt vaak vergeten, merkt Puck. Een kwestie van verwachtingen managen: bespreek op tijd welke taken hoofdzaak zijn (urgent? belangrijk?) en welke resultaten je collega verwacht.

Weg met de decemberstress: zo houd je het hoofd koel in december

Ben je iemand bent die er bij elk appèl op jou automatisch ‘ja’ uitflapt? Onthoud dan: een ‘ja’ van jou is niet een ‘ja’ op alles. Vind je nee zeggen lastig, antwoord dan niet direct en zeg dat je terugkomt op welke taken je wel en niet overneemt. En misschien heb je nu geen tijd, maar volgende week wel.

Neem de tijd om vakantiekrachten in te werken

‘Goed dat je er bent. Hier staat alles, jij redt jezelf?’ is zelfs voor vakantiekrachten niet veel. Natuurlijk heb je het zelf ook superdruk, maar neem de tijd om alle werkzaamheden door te spreken. Bespreek bij wie ze met welke vragen terecht kunnen en wanneer jij tevreden bent met het werk. Doe je dat niet, dan sta je straks overal brandjes te blussen, of in het ergste geval sta jij het werk opnieuw te doen.

Laat thuis thuis, en werk op het werk

Als de organisatie van het familiekerstdiner en je beleidsstukken door elkaar heen gaan lopen, moet je even opletten. Niets is zo improductief als achter je computer zitten en in je hoofd de kerstboodschappenlijst maken. ‘Probeer dan in het moment te zijn’, zegt Puck. ‘Klinkt vaag, maar het komt erop neer dat als je op werk bent, je in je hoofd ook echt op je werk bent. En thuis, thuis.’ Makkelijker gezegd dan gedaan. Poog een goede gewoonte te maken van de volgende oefening:

Ga als je thuiskomt een kwartier rustig zitten en laat alle gedachten over werk de revue passeren. Zet desnoods de kookwekker of schrijf je gedachten op. Daarna spreek je met jezelf af dat je ze loslaat. Puck: ‘Zo’n oefening slaat een buffer tussen werk en thuis. De gedachten die daarna opkomen, gaan ook sneller weer weg.’

Bedenk wat de kerstborrel kan opleveren

Wordt jouw aanwezigheid verwacht op de kerstborrel, maar worden al die borrels je bottleneck in december? In je hoofd blaas je het misschien op, terwijl het in je in werkelijkheid nog geen anderhalf uur kost. Bedenk wat het je oplevert als je wél gaat: nieuwe leads, potentiële klanten, of simpelweg nieuwe energie door gezellig te keuvelen met je collega’s.

Heb je tien uitnodigingen, dan moet je keuzes maken. Bedenk wat je met de borrel wilt bereiken: contacten warm houden? Nieuwe klanten ontmoeten? Kies de borrels daarop uit.

Oppas-stress? Creëer mogelijkheden voor jezelf

Terwijl het spitsuur is op je werk, hebben je kinderen vakantie – en is de BSO in het ergste geval dicht. Uiteraard maak je goede afspraken met je omgeving over de opvang, maar zorg ook dat je goede afspraken maakt met je werk.

Volgens Puck bestaat er geen eenduidig verband tussen stress en de hoeveelheid taken die je moet doen. Stress ontstaat pas als je de situatie als bedreigend beoordeelt, bijvoorbeeld als je bang bent dat je de opvang van de kinderen niet rond kan breien.

Of je stress ervaart, hangt van verschillende factoren af, zoals persoonlijkheid en steun van je omgeving, maar ook of je genoeg regelmogelijkheden hebt. Puck: ‘In dit geval: of je de vrijheid hebt om je werk zó in te richten dat je het met de opvang van de kinderen kunt combineren. Als je dus de vrijheid hebt om iets later te beginnen of tussendoor even naar huis te kunnen, voelt stress minder belastend aan.’

Share