f l
^

Jezelf laten zien: als een bloem die opent

Herken je dat een metafoor soms zo veel meer zegt dan een verhaal alleen? En dat het meteen zo tot de verbeelding spreekt?

Een coachee kon haar persoonlijke ontwikkeling laatst zo mooi beschrijven toen ik vroeg dit in een metafoor te vatten. Ik werd meteen geïnspireerd om zelf ook vaker te proberen metaforen en beelden te gebruiken!

Ze omschreef het als volgt:

Ik ben een bloem die open en dicht gaat. Wanneer er voldoende aandacht is voor mij en het licht (de zon) op me schijnt, ga ik wel open.  Ik laat mezelf dan wel zien en vertel eigenlijk best graag over mezelf en dingen waar ik verstand van heb.

jezelf laten zien

Wanneer dit echter niet het geval is, laat ik mezelf niet zien.

Ik denk eerst drie keer na of ik in een overleg wel wat moet zeggen en doe het dan toch maar niet. Ik denk dat anderen het beter weten dan ik.

Als ik iets vervelend vind dan wuif ik het vaak weg voor mezelf en zeg er niks van.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik vooral een kant van mezelf laat zien waarvan ik denk dat anderen die ook willen zien.

Ik open mezelf (als bloem) al vaker dan vroeger en wil dit graag nog vaker doen.  Voor mij vraagt het moed om mezelf kwetsbaar op te stellen. Want zo voelt dat als ik mezelf laat zien en laat horen: kwetsbaar. Mensen kunnen er namelijk van alles van vinden. Het voelt intussen alleen ook prettig en vrij om mezelf te zijn en dat gevoel sterkt me genoeg om als bloem zo veel mogelijk te openen en zo ook volledig te kunnen bloeien!

Herkenbaar dat het lastig kan zijn jezelf te laten zien en horen? Wat helpt?

-                   stel jezelf een klein haalbaar doel

Bijvoorbeeld de volgende vergadering wil ik i.i.g. één toevoeging gedaan hebben. Wanneer je het realistisch voor jezelf houdt, zal je het ook eerder echt doen.

-                   kijk naar een manier die bij je past

Stel bijvoorbeeld eerst een vraag in plaats van een discussie aan te zwengelen. Of als je meer persoonlijke dingen wilt delen met anderen, kijk dan bij wie je dit als eerste doet.

-                   bedenk voor jezelf hoe je kan zorgen dat je het ook echt gaat DOEN

Het is altijd spannend om uit je comfort zone te komen. Kijk of je iets kan vinden wat je helpt om dat wel toe doen. De eerste stap is vaak de grootste stap. Bijvoorbeeld aan een collega of vriendin vertellen waar je mee bezig bent en wat je wilt. Dit is al de eerste stap en daarnaast kan diegene je mogelijk af en toe stimuleren. Of plan direct een afspraak met diegene waar je jouw grenzen aan wilt aangeven zodat je er eigenlijk niet meer onderuit kan.

-                  let op je lichaamssignalen! Je merkt als je goed luistert dat je lichaam het aangeeft als je iets niet prettig vindt of niet tevreden bent. Gebruik dit signaal om van daaruit op een constructieve manier iets te zeggen.

Het belangrijkste is, zoals je leest, om te gaan doen! Zodra je vaker hebt gemerkt wat het je juist oplevert, zal het langzaam makkelijker zijn als een bloem open te gaan en te blijven en jezelf dus te laten zien.

 

Een volgende keer meer over wat het allemaal op kan leveren.

Share