f l
^

Een gelukkig leven

De nieuwjaarswensen voor 2014 komen er al bijna aan. Een gelukkig nieuwjaar hoor je dan vaak. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar, een gelukkig jaar?

 

Tien tips voor geluk zijn moeilijk te geven. Ik kan namelijk helemaal niet weten en vertellen wat iemand gelukkig maakt. Dat is zo persoonlijk! Het gaat juist om de zoektocht, om zelf te ontdekken wat geluk voor jou is.

Aan de ene kant zijn er psychologen, onderzoekers en sprekers die er vanuit gaan dat je je moet focussen en richten op wat je wilt. Als je jouw doel maar goed genoeg voor ogen houdt dan komt dit ook. Dus als je maar goed genoeg denkt aan geluk dat dit ook zal komen. Aan de andere kant zijn er mensen uit dezelfde groep die zeggen dat je je juist niet op geluk en succes moet richten. Sterker nog hoe meer je je erop richt, hoe meer je het zal missen. Het kan namelijk niet worden nagejaagd, het moet ontstaan.

Ik geloof dat, zoals zo vaak in het leven, het een combinatie van beiden is. Wanneer je weet wat voor jou geluk is en  op welke momenten je dit vaak beleeft dan helpt dit. Echter, uiteindelijk gaat het erom dat je het moet kunnen ervaren (met alle zintuigen) en toelaten. En dat kan in elke situatie zo zijn. Geluk kan je ook overvallen in een verder nare situatie. Je kan genieten van iets kleins als de zon op je huid, áls je je laat overvallen daardoor.

Éen van de drie belangrijke stappen (volgens Scikszentmihalyi) om uit een situatie van stress juist kracht te putten en dus ook nog te kunnen genieten is de volgende:

 

Je aandacht op de wereld vestigen

 

Herken je het dat je de ene keer de weg naar werk kan rijden en er ineens bent zonder in de gaten te hebben gehad waar je reed, wat je hebt gedaan tijdens het rijden en wat je hebt gezien? En de andere keer wel ineens weer ziet hoe mooi groen het gebied eigenlijk is waar je doorheen rijdt en hoeveel koeien er in de wei staan en dat er veel kinderen al pratend voorbij komen op de fiets. De weg was echt hetzelfde, jouw waarneming en beleving niet.

 

3 tips om die genietmomenten te vermenigvuldigen:

-   je zintuigen bewust gebruiken (ruik! Etc.)

-   een ding tegelijk doen

-   kijken naar de positieve dingen (niet de file waar je van baalt, wat is wél fijn? Misschien wel dat je nu tijd hebt om hard met de muziek mee te zingen)

 

Ben je dan meteen gelukkig? Nee, maar het is wel een positieve stap in de goede richting, die jij JOUW richting gaat maken in 2014. Een gelukkig 2014 gewenst!

Share