f l
^

Als een kind naar de wereld kijken

Geweldig hoe een kind volledig op kan gaan in het volgen van een vlinder. Waar gaat de vlinder heen? Hoe ziet de vlinder eruit? Kan ik hem bijhouden? Hoe vliegt de vlinder?

Hij kan zich verwonderen, is nieuwsgierig, kan er helemaal in opgaan en heeft vaak nog geen oordeel.

Wat kunnen we onder andere leren van kinderen?

  1. Een kind neemt waar. Ziet verschillen. Is nieuwsgierig. Wij zijn het die er oordelen en waarden toekennen.
  2. Een kind kan als vanzelf alle aandacht aan de situatie geven. Zonder na te denken over straks, gisteren of wat anderen er van zouden vinden.
  3.  Een kind doet en probeert vaak nog gewoon. Hij is nog niet zo bezig met fouten maken te vermijden. Een kind kan nog zo mooi puur primair reageren. Niet zoals wij al bezig zijn met de eventuele gevolgen.

 

Een mooie uitdaging toch: de wereld weer zien door de ogen van een kind?

 

Toen ik via Memorabele Momenten (MEMO) als “artiest” op kinderdagopvangcentra kwam om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met dans, heb ik vele mooie reacties van kinderen mogen meemaken.

dansend meisje

Aan de ene kant zie je dan dat kinderen op hun jonge leeftijd natuurlijk al een eigen persoon zijn met hun eigen karaktereigenschappen, ontwikkeling en gedrag. Het ene meisje kijkt eerst even toe en observeert mij, de groepsleiding en de andere kinderen. Een andere jongen springt na een paar seconden muziek op van de grond en gaat met mij meedansen. En weer een ander kind kijkt met open mond toe en volgt precies wat er gebeurt en wanneer ik ze allemaal uitnodig om mee te doen volgt hij direct.

Aan de andere kant zie je dat eigenlijk alle kinderen direct reageren op hoe ik er sta en mij letterlijk en figuurlijk beweeg. Ik krijg van hen hele primaire reacties. Het is duidelijk wanneer ik iets doe wat ze grappig vinden, wanneer ze geboeid zijn, wanneer ze uitgenodigd worden en ook wanneer ze afhaken.. Heel eerlijk!

Geweldig om te zien hoe alle kinderen gewoon zichzelf ZIJN en te ervaren hoe dans en muziek ook voor deze jonge mensen al zoveel plezier kan geven en zo’n uitlaatklep kan zijn!

 

Share

Reply